De vijfjarige Geuko liep in 2016 Acute Flaccid Myelitis (AFM of acute spierverslapping) op door een verkoudheidsvirus. Hij raakte verlamd en lag maandenlang aan de beademing in het UMCG in Groningen. Sinds ruim een jaar ligt hij in een kliniek in Duitsland, waar tot nu toe weinig vooruitgang is geboekt. De ziekenhuizen in Nijmegen en Leiden gaan nu bekijken of hij daar behandeld kan worden. Dat meldt RTV Noord.
Het idee was om naar Amerika te gaan om daar een behandeling te ondergaan, maar dit bleek onmogelijk vanwege de bijkomende kosten van 250.000 euro die de zorgverzekeraar niet wil vergoeden. Het Radboudumc in Nijmegen gaat uitzoeken of de jonge Geuko eindelijk van de beademing afgehaald kan worden zodat hij vervolgens in een zenuwcentrum in Leiden misschien een zenuwtransplantatie kan krijgen.
Zijn vader hoopt dat de jongen daarna naar huis kan, maar hij weet ook dat Geuko misschien voor de rest van zijn leven aan de beademing ligt. Toch blijft de optie Amerika in het achterhoofd van de ouders van Geuko. Ondanks dat ze het benodigde bedrag nog niet bij elkaar hebben gespaard, denkt een fysiotherapeut in Winschoten alvast te kunnen starten met een paar onderdelen van de behandeling. “Als dat aanslaat zouden we bijvoorbeeld maar vier weken naar Amerika hoeven en dat scheelt een bak met geld”, aldus vader Gert Jan van Lang.
De verkoudheidsvirus die de jongen in 2016 opliep lijkt verwant aan het poliovirus en komt in Nederland nauwelijks voor. Er is hier dan ook weinig bekend over AFM, want artsen hoeven er geen meldingen van te maken. Over het aantal mensen met acute spierverslapping is niet te zeggen.
Door: Redactie Nationale Zorggids