Vandaag opent de spoedpoli voor verwarde mensen van GGZ Drenthe in Assen. Na een proefperiode van een maand kunnen vanaf vandaag mensen opgevangen worden die door de politie van straat worden gehaald. Ook huisartsen, specialisten en de spoedeisende hulp kunnen mensen verwijzen naar deze dienst. De verwachting is dat er gemiddeld twee verwarde personen per dag zullen worden opgevangen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.
Met de opening vandaag komt een oplossing voor verwarde mensen die anders naar het politiebureau worden meegenomen. Daar vindt vaak geen adequate hulpverlening plaats. De spoedpoli is daarom een goede opvanglocatie voor de verwarde personen. Hier kan direct de juiste zorg verleend worden. De start van de spoedpoli liet enige tijd op zich wachten door het gebrek aan financiële middelen.
In 2016 kreeg de politie in Drenthe 2320 meldingen over een verward persoon binnen. Er is dan ook genoeg vraag naar een speciale spoedpoli. Politie en andere hulpverleners staan in direct contact met de medewerkers en samen kunnen zij overleggen of iemand opgenomen moet worden, bijvoorbeeld door acute psychiatrische problematiek. Als de veiligheid van de persoon of de omgeving in gevaar is, dan zal de persoon eerst worden meegenomen naar het politiebureau.
“We willen deze mensen zo snel ogelijk overdragen aan zorgpartijen”, zegt Ernest Zinsmeyer van de politie Noord-Nederland. “Het komt nu voor dat we mensen langer in de cel hebben dan ons lief is.” Echt harde lijnen zijn er nu nog niet, volgens Janneke Wilpshaar van GGZ Drenthe. “Elke nieuwe melding is maatwerk.” Ze vindt het goed dat het contact nu niet meer over verschillende schijven gaat. “Dat verloopt hartstikke prettig.”
Door: Redactie Nationale Zorggids