Lentis, Kliniek Groningen, voldoet aan het eerste deel van een eerder opgelegde aanwijzing. Deze aanwijzing had als doel om de tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg op te lossen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had een last onder dwangsom opgelegd omdat Lentis niet op tijd voldeed aan de aanwijzing. De aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft voldoende maatregelen genomen om de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg weg te nemen. De last onder dwangsom wordt daarom beëindigd. Dit meldt IGJ.
De Inspectie gaf de kliniek in Groningen in mei van dit jaar een aanwijzing. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder dwingt de zorg te verbeteren. De aanwijzing viel uiteen in twee delen. In het eerste deel van de aanwijzing stond dat de Kliniek Groningen binnen een maand bij alle nieuwe patiënten binnen 24 uur na opname een lichamelijk onderzoek moest uitvoeren. Daarnaast moest de lichamelijke gezondheidstoestand betrokken worden bij de psychiatrische diagnostiek. Verder wilde de inspectie terugzien in de dossiers dat risico’s afgewogen zijn en behandelplan-evaluaties gepland en uitgevoerd worden.
Tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek enige tijd later stelde de inspectie vast dat niet volledig aan het eerste deel van de aanwijzing was voldaan. Om te zorgen dat Lentis alsnog maatregelen nam, legde de inspectie een maand geleden een last onder dwangsom op.
Wat is er veranderd?
De inspectie constateert dat Lentis voldoende maatregelen heeft genomen om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren. Omdat Lentis deze verbeteringen heeft laten zien binnen de daarvoor gestelde termijn, is de last onder dwangsom beëindigd.
Hoe nu verder?
Een ander deel van de aanwijzing loopt nog. In het tweede deel van de aanwijzing staat dat Lentis binnen drie maanden het aantal zorgverleners afgestemd moet hebben op het aantal patiënten en de doelgroep, zodat zorgverleners op een verantwoorde wijze zorg kunnen verlenen. Ook de randvoorwaarden om goede zorg te verlenen moeten dan verbeterd zijn. Dit betreft onder andere de dossiervoering. De zorgaanbieder heeft nog tot eind augustus de tijd om deze verbeteringen te treffen.
Door: Nationale Zorggids