Ouders zoeken vaak hulp bij excessief huilende baby’s

Veel nieuwe ouders ontkomen er niet aan: Een huilende baby die je tot diep in de nacht regelmatig wakker maakt. Sommige baby’s zijn zelfs zo langs extreem onrustig dat specialistische hulp nodig is en in het ergste geval zelfs een ziekenhuisopname volgt. Dit meldt Gezondheid en Co.

Baby’s die vanwege excessief huilen worden opgenomen in het ziekenhuis hebben echter zelden gezondheidsproblemen, aldus kinderarts Suzanne Broekhuizen van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA). In negen van de tien gevallen van een bezoek aan de kinderpoli is er geen sprake van een medisch probleem.

Als laatste redmiddel voor ouders wordt na een onderzoek besloten om een baby op te nemen. De ouders kunnen dan bijslapen om zodoende weer helder te kunnen nadenken. De eerste periode van de opname wordt gebruikt om vast te stellen dat er geen medische oorzaak is van het excessieve huilen. De baby’s worden geobserveerd door een kinderverpleegkundige en pedagogisch medewerker, die proberen te achterhalen waardoor een kindje onrustig wordt.

Ouders denken vaak dat er wel iets aan de hand moet zijn, wanneer het kindje veel en hard huilt. Ze willen vooral het gevoel krijgen dat ze serieus genomen worden in hun zoektocht naar antwoorden en een oplossing. Veel ouders realiseren zich echter niet hoeveel invloed zij zelf hebben op het gedrag van de baby. Veel baby’s hebben dezelfde huilpatronen, met individuele verschillen die mede worden bepaald door verschillen in interactie tussen de ouders en hun baby.

Door: Redactie Nationale Zorggids