Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

Deze week, de week van 20 tot en met 26 November, wordt landelijk de Week tegen Kindermishandeling gehouden. Ook de vier Westerkwartiergemeenten sluiten zich hierbij aan. De gemeenten geven hieronder een aantal tips over hoe er gehandeld kan worden bij een vermoeden van kindermishandeling. Dat meldt de gemeente Leek.

In Nederland groeien ruim 118.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt hier aandacht aan besteed.

Is er een vermoed van kindermishandeling? Praat hier dan (anoniem) over met Veilig Thuis Groningen (0800-2000) of ga naar veiligthuisgroningen.nl. Contact opnemen met CJG Westerkwartier kan ook, via info@cjgwesterkwartier.nl en 0594 - 512 133.

Hieronder volgt een aantal stellingen over kindermishandeling.

  • Kindermishandeling is vaak makkelijk te signaleren. Antwoord: onjuist. Er zijn veel vormen van kindermishandeling. Voorbeelden hiervan zijn verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik. Maar ook het getuige zijn van gezinsgeweld kan negatieve gevolgen hebben voor kinderen.
  • Ik weet waar ik moet zijn als ik het vermoeden heb dat bijvoorbeeld mijn klasgenoot mishandeld wordt. Antwoord: Wanneer er sprake is van kindermishandeling is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Dit kun je doen door gratis (anoniem) te bellen met (0800) 2000 of via www.veiligthuisgroningen.nl Hoe eerder er hulp gezocht wordt, hoe minder erg de gevolgen zijn.
  • Wanneer ik tegen mijn partner schreeuw, heeft mijn kind daar toch geen last van? Antwoord: Bij huiselijk geweld tussen (ex-) partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan grote gevolgen hebben, zelfs voor baby’s en hele jonge kinderen. Onder huiselijk geweld valt bijvoorbeeld: ruzie maken, schreeuwen, dreigen, slaan, schoppen, buitensluiten, negeren, schelden en stalken. Een kind merkt de spanningen tussen ouders altijd. Ook als het op zolder ligt te slapen.

Door: Redactie Nationale Zorggids