Normal_ouderenzorg__zorgcentrum__ouderen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: COPD-patiënten dupe van bezuinigingen op fysiotherapie, armere scholieren maken minder kans om toegelaten te worden tot Geneeskunde-opleiding en de nieuwe Wet zorg en dwang, hoe zit het daarmee precies?

Maandag: patiënten met COPD dupe van bezuinigingen op fyiotherapie

Patiënten met ernstige chronische aandoeningen aan de luchtwegen (COPD) hebben baat bij regelmatige fysiotherapie. Voor deze patiënten betekent intensieve fysiotherapie een betere kwaliteit van leven, een betere algehele conditie en het voorkomen van longaanvallen waardoor opname in een ziekenhuis noodzakelijk is. Het Centrum Fysiotherapie & Wetenschap in Leiden vindt het dan ook een kwalijke zaak dat het Zorginstituut Nederland het aantal fysiotherapiebehandelingen voor deze groep in 2019 verminderde.

Dinsdag: 'Minder kans voor arme scholieren bij studie Geneeskunde'

Mensen die uit een arm milieu komen maken minder kans om toegelaten te worden tot de studie geneeskunde. Dat denkt ongeveer de helft van de geneeskundestudenten, blijkt uit onderzoek van het studentenplatform De Geneeskundestudent onder ruim 3000 leden.

Woensdag: kwart vrouwen kan andere anticonceptie dan pil niet betalen

Een kwart van de vrouwen met een laag inkomen wil wel een andere vorm van anticonceptie dan de pil, maar doet dat niet uit zorgen om geld. Dit blijkt uit onderzoek van Dokters van de Wereld. Vorige week werd een rechtszaak tegen de Staat aangespannen om alle vrouwen boven de 18 jaar gratis anticonceptie te verschaffen via de zorgverzekering.

Donderdag: bijwerkingen melatonine vaak niet op bijsluiter

Bijwerkingen van melatonine, zoals diarree, hoofdpijn, hartkloppingen, nachtmerries en slapeloosheid, staan meestal niet vermeld in de bijsluiters van melatonineproducten die bij de drogist te koop zijn. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat de informatie in de meeste van die melatoninevarianten ontbreekt of incompleet is. Van gebruikers heeft het centrum 181 meldingen binnengekregen.

Vrijdag: Wet zorg en dwang en Wet verplichte ggz - wat is er veranderd en is dat beter?

Sinds 1 januari 2020 gelden de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Artsen en psychiaters uiten veel kritiek op de nieuwe wetten. Patiënten en cliënten zouden de dupe zijn van de nieuwe regels. Patiëntorganisaties zijn juist voorstander van de nieuwe wetten die de oude Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) vervangt. Hoe zit dat? De Nationale Zorggids zocht het uit.

Door: Nationale Zorggids