Steeds meer ziekenhuizen in Groningen en Drenthe sluiten hun afdeling klinische verloskunde. Met als gevolg dat vrouwen langer moeten reizen om in het ziekenhuis te kunnen bevallen. De concentratie van verloskundige zorg, zorgt er bovendien voor dat vrouwen in de toekomst mogelijk geweigerd worden als een ziekenhuis vol zit. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
In 2009 hadden Groningen en Drenthe nog negen afdelingen voor klinische verloskunde, sinds dit jaar zijn dat er nog slechts vijf. De afdeling klinische verloskunde in Delfzicht Delfzijl sloot in 2009 haar deuren. Daar kwam in 2013 de afdeling in Meppel bij. Afgelopen september sloot Treant Zorggroep de deuren van haar kraamafdeling in Stadskanaal en deed vorige week zondag hetzelfde in Hoogeveen.
Langere reistijd voor zwangere en verloskundige
Dat betekent dat zwangere vrouwen in deze twee provincies alleen nog naar twee ziekenhuis in de Stad Groningen kunnen, of naar Emmen, Assen of Scheemda. De sluitingen van de kraamafdelingen zijn alleen vervelend voor de zwangere vrouw, maar ook voor de verloskundigen die niet in een ziekenhuis werken. “Zij zijn meer tijd kwijt voor een bevalling, omdat ze naar verder gelegen ziekenhuizen moeten en hun praktijkvoering hierop moeten aanpassen”, zegt De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
Minister Bruno Bruins voor Medisch Zorg maakt zich nog geen zorgen. Zoals het nu gaat, bieden ziekenhuizen goede zorg en lopen patiënten geen gevaar.
Door: Redactie Nationale Zorggids