Normal_water-1154080_1280

Het drinkwater in Nederland is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Overal in ons land kun je zonder problemen water uit de kraan drinken. In veel andere landen, ook in Europa, is dat zeker niet het geval. Je ziet daar de lokale bevolking dagelijks sjouwen met flessen water uit de supermarkt omdat water uit de kraan drinken een risico voor de gezondheid is. In Nederland kun je wel te maken hebben met hard water, water dat relatief veel kalk bevat. Dit proef je niet echt als je het drinkt, maar je merkt het wel door kalkafzetting in de douche en op de verwarmingselementen van apparaten die water opwarmen, zoals de waterkoker, strijkijzer, vaatwasmachine of wasmachine.

Kan een waterontharder uitkomst bieden?

Door een waterontharder van Omega op de waterleiding te plaatsen kun je de meeste kalk uit het drinkwater filteren voordat het uit de kraan stroomt. Het water gaat door de leiding eerst door de waterontharder die de meeste kalk vasthoudt. Het water dat je uiteindelijk gebruikt is daardoor veel zachter. Dit merk je vooral omdat je je waterkoker of strijkijzer minder vaak hoeft te ontkalken. Hierdoor gaan deze apparaten ook langer mee. De wasmachine en vaatwasser zelf ontkalken is erg lastig. Je kunt hiervoor middelen aan het wasprogramma toevoegen, maar die helpen niet altijd afdoende. Het water bij de bron ontdoen van kalk werkt daarom vaak beter.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt door middel van materiaal dat de kalk vasthoudt. Het water dat door het apparaat stroomt wordt ontkalkt doordat kalkdeeltjes aan het materiaal in het apparaat blijven kleven. Vaak werkt een waterontharder met een app die je waarschuwt wanneer dit materiaal moet worden ververst. Verder heb je er dus geen omkijken naar. Het water stroomt net zo uit de kraan als anders. Wel moet je er op letten dat je het juiste apparaat aanschaft. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Een eenpersoonshuishouden verbruikt nu eenmaal minder water dan een gezin met drie kinderen.

Een waterontharder plaatsen

Als je een beetje handig bent, dan kun je een waterontharder zelf plaatsen op de waterleiding. Maar er zijn ook bedrijven die niet alleen waterontharders leveren maar ze ook installeren. Ideaal als je het niet ziet zitten om dit zelf te doen. Voor het plaatsen hoef je over het algemeen geen toestemming te vragen als je in een huurwoning woont. Heb je een koophuis dan beslis je natuurlijk sowieso zelf over het plaatsen van een dergelijke voorziening. Hoewel het in Nederland zeker niet noodzakelijk is om kraanwater te ontkalken vinden steeds meer mensen dat er toch belangrijke voordelen aan zitten en zij kiezen daarom voor een waterontharder. Als je wilt weten of het water in jouw regio veel kalk bevat, dan kun je informatie daarover vinden op de website van de drinkwaterleverancier.