De media wekt de afgelopen maanden de indruk, dat mantelzorgers zich beperken tot twee doelgroepen: ouderen en jeugdzorg. Herkenbaar? Niets is minder waar! Een vergeten groep zijn de groep mensen die voor een naaste met psychiatrische problematiek zorgen.
Uit een groot internationaal onderzoek in 22 landen blijkt het volgende: “De typische mantelzorger van iemand met een ernstige psychische aandoening is vrouw (80 procent) en 60 jaar oud. De onderzochte groep zorgde gemiddeld al 15 jaar voor hun naaste. Drie kwart van de ondervraagden is vader of moeder, 10 procent partner en 7 procent broer of zus. Gemiddeld besteden ze 22 uur per week aan mantelzorgtaken.”
Op welke wijze is deze groep mensen te bereiken? Nog belangrijker; hoe kunnen deze groep mantelzorgers elkaar ondersteunen en (online) leren van elkaars ervaringen? Ik kwam de mensen van Minddistrict tegen. Minddistrict ontwikkelt platforms en modules voor zorgorganisaties. Als #nieuwedenkersindezorg hebben zij samen met mantelzorgers een hulpmodule ontwikkeld.
Wat biedt de module 'Betrokken Omgeving'?
Het doel van de module is dat je als mantelzorger kennis en vaardigheden leert die je kunt inzetten op het moment dat overbelasting dreigt door de zorg voor je naaste. Mantelzorgers krijgen handvatten en tips om de draaglast te verminderen en de draagkracht te vergroten.
De module 'Betrokken Omgeving' behandelt ook thema’s zoals communicatie, grenzen stellen, de effecten van negatieve denkpatronen en sociale steun. Elk thema geeft een handvat om de praktische en/of emotionele problemen, die een rol kunnen spelen bij mantelzorg, beter aan te kunnen. Je leert om meer balans aan te brengen in de zorg voor de ander en de zorg voor jezelf. Er is ook aandacht voor het feit dat deze balans niet altijd mogelijk is en voor acceptatie daarvan.
Hoe is het ontstaan?
Will Stevens trainer/coach mantelzorg bij Mindfit, vertelt: “De module dient als een aanvulling op ons reguliere aanbod om mantelzorgers sneller maar ook individueel te kunnen helpen. De mantelzorger GGZ is toch een vergeten doelgroep waar een taboe om heen hangt. Mantelzorgers kunnen nu thuis in hun eigen tempo en op hun eigen manier aan de gang met de online module.”
De kracht van deze hulpmodule zit hem in het gegeven dat de inhoud in samenwerking met mantelzorgers is ontwikkeld. Zij droegen niet alleen bij aan de inhoud, maar zijn bijvoorbeeld ook te zien in video’s waarin ze informatie geven. Juist de inzet van ervaringsdeskundigen helpt anderen in grote mate om de regie over het eigen leven vast te houden. Juist als men ziet, dat een naaste regelmatig de grip verliest, is het belangrijk dat deze groep mantelzorgers de grip op hun eigen leven behouden.
Voor wie is de module bestemd?
De module is inzetbaar voor alle mensen die zorgen voor een naaste met een psychische aandoening. Er is tevens een speciale variant beschikbaar voor mantelzorgers van mensen in de revalidatiezorg.
Op welke wijze bereikbaar?
De module kan zowel met als zonder begeleiding worden ingezet. Om deel te nemen is een verwijzing van de huisarts nodig. Verschillende zorgorganisaties bieden deze hulpmodule aan. Meer weten? Neem contact op met Minddistrict.
Sterker Zorgen: mantelzorger bij depressie
Naast deze hulpmodule heeft de Vrije Universiteit (VU) met behulp van een subsidie van het Fonds Psychische Gezondheid en in samenwerking met Minddistrict een online zelfhulpcursus ontwikkeld voor mantelzorgers van mensen met een depressie. Het doel van de ‘Sterker Zorgen’ cursus is om mantelzorgers te leren hoe zij met een depressieve naaste om kunnen gaan en tegelijk goed voor zichzelf kunnen blijven zorgen. De cursus is gratis en anoniem. Voor meer informatie en aanmelden via de site Psychische Gezondheid. NB. Momenteel wordt deze cursus getest op de gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit door de Vrije Universiteit.
Bron: Minddistrict
© Nationale Onderwijsgids