Het diabetesteam van het Martini Ziekenhuis begint in samenwerking met het laboratorium Certe met de controle van bloedglucosemeters van haar patiënten. Het team van het Martini Ziekenhuis legt de nadruk op zelfstandigheid van de patiënt. Patiënten worden technieken aangeleerd, zoals het spuiten van insuline. Daarnaast speelt de persoonlijke begeleiding gericht op de kwaliteit van het leven op korte en langere termijn een belangrijke rol. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.
De meeste diabetespatiënten worden tegenwoordig behandeld door een huisarts of thuiszorgverpleegkundige, de zogeheten eerste lijn. De internisten, verpleegkundige consulenten en diëtisten van de Polikliniek Diabetes van het Martini Ziekenhuis zijn gericht op deze patiënten en patiënten met een gecompliceerde vorm van diabetes 2. Een objectieve controle van de bloedglucosewaarden is namelijk een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van een diabetespatiënt, omdat het inzicht geeft in hoe het lichaam reageert op zaken zoals voeding, beweging, stress en ziekte. Naast de ondersteuning van zorgverleners van de eerste lijn, voorziet het Martini Ziekenhuis in samenwerking met Certe nu ook in het laten opmeten van deze jaarlijkse bloedglucosewaarden.
Er worden jaarlijks zo’n honderdvijftig diabetespatiënten door de huisarts doorverwezen naar het Diabetes Carrousel van het Martini Ziekenhuis. Patiënten die langs de Carrousel gaan worden gecoacht om op zelfstandige wijze hun diabetes en leefstijl onder controle te houden. Ze worden zes tot acht maanden lang intensief begeleid door een internist, diabetesverpleegkundige en diëtist. Volgens internist Karin van Tol zorgt deze benadering ervoor dat patiënten bewuster worden van het effect van hun leefstijl op hun ziekte. Verder blijkt uit onderzoek dat het bloedglucose bij patiënten aan het einde van de Diabetes Carrousel gedaald is.
Door: Redactie Nationale Zorggids