Logo_rammstein

Rammstein mag deze week in het Stadspark meer geluid produceren. Leuk voor de concertbeleving, maar niet voor je gehoor. Daarom deelt de KNO-afdeling van het UMCG 1000 gratis oordopjes uit aan Rammstein-bezoekers.

100 Decibel is de norm in het Stadspark, maar Rammstein mag in Groningen tot 103 gaan. Dat klinkt weinig, drie decibel meer, maar dat is het niet. 

Myrthe Hol, hoogleraar otologie en KNO-arts bij het UMCG, legt uit: ‘De geluidsintensiteit van drie decibel zorgt voor twee keer zoveel lawaai in je oren. De trilhaarcellen in het slakkenhuis van het oor die het geluid opvangen kunnen niet tegen zoveel geluid. Hierdoor kun je gehoorschade oplopen en zelfs doof worden. Bij een geluidsniveau van 103 decibel is gehoorschade vrijwel onvermijdelijk als bezoekers geen oordoppen dragen. Daarom vinden we het samen met de commissie PrevENT van de landelijke KNO-vereniging zo belangrijk om ervoor te zorgen dat er gehoorbescherming aanwezig is.'  

100 decibel ook niet veilig zonder oordoppen

De internationaal geadviseerde geluidsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt op 100 decibel. Maar.... ‘Het is belangrijk om te realiseren dat ook 100 decibel geen veilig geluidsniveau is zonder gehoorbescherming. Het advies is om oordoppen in te doen bij geluid van meer dan 80 decibel. Doe je dit niet, dan kan er ‘lawaaischade’ aan het binnenoor ontstaan. Daarnaast spelen er meer dingen mee dan alleen het aantal decibel. Het maakt ook uit hoe ver je van de boxen af staat en hoe lang en hoe vaak je aan het geluid wordt blootgesteld.' 

Gehoorverlies is onomkeerbaar

Op de KNO-afdeling komen elke week muziekliefhebbers en muzikanten met klachten van gehoorverlies en tinnitus (een storende piep in het oor) omdat ze lang in harde geluiden hebben gestaan of gewerkt. Renee Verhoeven, arts in opleiding bij KNO: ‘De klachten van patiënten zijn soms zo heftig dat ze hun leven ontwrichten. Helaas is gehoorschade en tinnitus onbehandelbaar. Heb je eenmaal gehoorschade, dan is dat onomkeerbaar. Iedere patiënt met klachten die voorkomen hadden kunnen worden, is een patiënt te veel.' 

Daarom is Renee lid van de commissie PrevENT van de landelijke vereniging van KNO. Met deze commissie geeft ze onder andere basisschoolleerlingen les over gehoor en lawaaischade. En deze week deelt ze oordoppen uit aan Rammstein bezoekers. 

Met oordopjes in beleef je net zo'n harde bas

Ga je naar Rammstein of een ander concert, bescherm dan je gehoor. Gehoorbescherming, bijvoorbeeld door oordoppen met geluidsfilter, is makkelijk te verkrijgen en de muziekbeleving wordt er niet minder van. ‘Ook met oordopjes kun je de bassen nog steeds in je lijf voelen. En we delen ze ook nog gratis uit tijdens Rammstein.' zegt Verhoeven.

Wil je weten wat je nog meer kan doen om je gehoor te beschermen? Op de website van de landelijke KNO-vereniging kun je meer lezen over preventie en het voorkomen van gehoorschade. 

 

Lees verder