Om betere zorg te kunnen bieden aan patiënten met een dwarslaesie hebben vier revalidatiecentra op 23 november hun handtekening gezet om samenwerking formeel te bekrachtigen. Hiermee ontstaat een samenhangend revalidatienetwerk in de vier noordelijke provincies. Het gaat om UMCG Centrum voor Revalidatie in Haren/Groningen, Roessingh, Centrum voor Revalidatie in Enschede, Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag en Vogellanden in Zwolle. Dit meldt het UMCG.
In Nederland leven ongeveer twaalfduizend mensen met een dwarslaesie. De patiëntenvereniging Dwarslaesie Organisatie Nederland heeft samen met het Nederlands-Vlaams Dwarslaesiegenootschap een zorgstandaard ontwikkeld. Hierbij gaat het om ‘de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plaats’. Dicht bij huis waar dat kan, centraal waar dat moet als het gaat om complexe problematiek. Door het bundelen van de krachten kunnen de centra hieraan tegemoet komen voor de eerste revalidatiezorg, de vervolgrevalidatie en de nazorg.
In de eerste fase van dwarslaesierevalidatie gaat het om een complexe intensieve hulpvraag die intensieve en gespecialiseerde behandeling vraagt. Deze revalidatiezorg wordt geboden door het UMCG Centrum voor Revalidatie (volwassenen) in Haren/Groningen en Roessingh, Centrum voor Revalidatie (volwassenen en kinderen) in Enschede.
In de tweede fase gaat het om adequate vervolgrevalidatie en nazorg waarbij ook dicht bij huis goede dwarslaesiezorg wordt aangeboden. Naast de bovengenoemde centra wordt deze zorg ook aangeboden door Revalidatie Friesland (Beetsterzwaag) en Vogellanden (Zwolle). Deze laatste twee centra kunnen altijd terugvallen op de expertise van de twee gespecialiseerde centra in Enschede en Haren/Groningen. Gezamenlijk bieden de vier centra specialistische nazorg.
Naast de directe patiëntenzorg hebben de centra afgesproken nauw samen te werken op het terrein van kennisuitwisseling, opleiding, wetenschappelijk onderzoek, netwerkontwikkeling en gezamenlijke belangenbehartiging. Op 9 december komen professionals van de revalidatieteams (artsen, fysiotherapeuten, psychologen, verpleegkundigen en vertegenwoordigers van alle andere disciplines) uit de vier centra naar Haren voor de eerste scholingsdag. In januari gaat de andere helft van de professionals naar Enschede.
Door: Redactie Nationale Zorggids