Voor (ex-)patiënten met kanker is er een nieuw computerprogramma ontwikkeld: Oncokompas. Het programma is ontwikkeld door de Vrije Universiteit van Amsterdam en het VU Medisch Centrum en geeft patiënten adviezen over hun vragen tijdens en na de ziekte. Het programma wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Dat meldt Dagblad van het Noorden.
Sjoukje Niehof uit Haren, kankerzorgadviseur en woordvoerder van Oncokompas, weet zelf hoe het is om na de ziekte met allerlei vragen te zitten. Zij moet, net als vele anderen die genezen van kanker, daarna nog jaren nabehandeld worden en ook dat gaat niet in de koude kleren zitten. Vermoeidheid, concentratieproblemen en angst voor terugkeer van de ziekte zijn veel gehoorde klachten van ex-patiënten. Ook vragen over hun werk, leefstijl, relaties en financiën horen bij de nazorg van de ziekte.
Oncokompas geeft de mensen advies en antwoorden op vragen over deze onderwerpen. Dat advies is gebaseerd op de nieuwste medische kennis en wordt gegeven aan de hand van een vragenlijst die de (ex-)patiënten van tevoren moeten invullen. Oncokompas is ontwikkeld door een onderzoeksgroep onder leiding van professor Irma Verdonck-de Leeuw. Het wordt daarnaast ondersteund door het Integraal Kankercentrum Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Mensen die het Oncokompas willen inschakelen, hoeven zich verzekeringstechnisch geen zorgen te maken; ook wordt er geen beroep gedaan op het eigen risico.
Door: Redactie Nationale Zorggids