Martini Ziekenhuis schenkt aandacht aan Dag van de Beroerte

Het thema van de Europese Dag van de Beroerte op 9 mei is ‘Voorkom en Herken'. Het Martini Ziekenhuis besteedt hier aandacht aan door het aanbieden van gratis risicotests, workshops en informatie over beroertes. De interactieve informatiemarkt is voor iedereen gratis te bezoeken tussen 13.30 en 16.00 uur in het Martini Paviljoen. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.

Jaarlijks krijgen ongeveer bijna vijftigduizend Nederlanders een beroerte. De gevolgen van een hersenbloeding (beroerte) kunnen heel ingrijpend zijn. Dit is afhankelijk van de ernst van de beroerte en de plek in de hersenen dat beschadigd is geraakt. Risicofactoren voor een beroerte zijn onder meer een hoge bloeddruk, een te hoog bloedsuiker- of cholesterolgehalte, boezemfibrilleren en overgewicht. Bij de risicotests van het Martini Ziekenhuis kunnen bezoekers hun bloeddruk, bloedsuikerspiegel en BMI op laten meten.

De workshops besteden aandacht aan de Ronnie Gardiner Methode (RGM) beweegmethode en aangepast sporten. De RGM-methode is een oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren na een beroerte. Door middel van bijvoorbeeld een zicht beperkende bril en verzwaarde arm- en beenstukken die beweging bemoeilijken, kunnen bezoekers ook zelf ervaren hoe het voelt om met de mogelijke beperkingen van een beroerte om te gaan. Een gezonde leefstijl verkleint de kans op een beroerte. Daarom is er dus niet alleen extra aandacht voor risicofactoren, maar juist ook voor een gezonde leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding, voldoende beweging, niet roken en matig gebruik van alcohol.

Samenwerkingspartners TSN Thuiszorg, Dignis Lentis, Stichting Hersenletsel, MEE Groningen, Zonnehuisgroep Noord en UMCG Centrum voor Beatrixoord zijn ook aanwezig op de informatiemarkt. Zij geven samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en verpleegkundigen informatie over het voorkomen en herkennen van een beroerte.

Door: Redactie Nationale Zorggids