Het Longfonds ondersteunt twee nieuwe COPD-studies van het Groningen Research Institute on Asthma and COPD (GRIAC). Het gaat om onderzoek naar de zogenaamde ‘ventiel’-behandeling van Dirk-Jan Slebos en een studie van farmacoloog Reinoud Gosens op het gebied van longweefselherstel. Beide studies worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van donateurs. Dit meldt het UMCG.
COPD is een tot nu toe ongeneeslijke longziekte. Mensen met COPD zijn vaak kortademig, moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking in hun longen en kapotte longblaasjes. De schade aan de longen kan niet worden hersteld met de nu bestaande geneesmiddelen.
Bij patiënten met ernstig COPD helpt de momenteel beschikbare behandeling vaak onvoldoende tegen kortademigheid. Zogenoemde ‘ventielen’ kunnen mensen met zeer ernstig COPD helpen meer lucht te krijgen. De behandeling met ventielen is echt maatwerk: van te voren is belangrijk precies te bekijken welk soort COPD iemand heeft om te voorspellen of de behandeling geschikt is om te doen. Omdat de ventiel-behandeling nog erg nieuw is, is er nog veel onderzoek nodig om deze behandeling door te ontwikkelen. In dit onderzoek gaat longarts Dirk Jan Slebos van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een drietal elementen onderzoeken:
Voor wie deze behandeling geschikt zou zijn
Wat de lichamelijke gevolgen en de gevolgen voor kwaliteit van lezen zijn
Wat de behandeleffecten en bijwerkingen zijn op de lange termijn
Het doe van het onderzoek is dat mensen met COPD nog beter te kunnen behandelen.
Volgens directeur Michael Rutgers van het Longsfonds kan het Longfonds via deze studies mensen met COPD nog beter helpen. Beide onderzoeken zijn met zorg geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.
Door: Redactie Nationale Zorggids