Ben je een vrouw en is je relatie kortgeleden stukgelopen? Dan is het UMCG naarstig naar je op zoek voor een onderzoek naar de gevolgen van liefdesverdriet.
Wie weleens liefdesverdriet heeft gehad weet dat de doorborende pijn na een stukgelopen relatie een mens compleet kan vloeren. Maanden lang laat het je neerslachtig voelen en je horizon kleurt gitzwart. Andere mensen daarentegen hebben er minder last van en gaan na een week weer fluitend en flirtend door het leven.
Liefdesverdriet en depressievorming
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen willen inzicht krijgen in wat voor mate en hoe lang vrouwen last hebben van depressieve klachten door een ‘gebroken hart’.
Dat is de hoofdreden waarom PhD studente Anne Verhallen onder leiding van hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst onderzoek doet naar de mentale gevolgen van liefdesverdriet.
,,Wij onderzoeken hoe de gemoedstoestand van een vrouw na zo’n breuk gedurende zeven maanden verandert’’, stelt Verhallen. Hiermee hoopt het onderzoeksteam meer inzicht te krijgen in het ontstaan van depressieve symptomen door liefdesverdriet. Ze vragen zich af hoe mentaal gezonde mensen door een ingrijpende gebeurtenis tóch soms voor lange tijd somber kunnen worden.
Testen
Voor het onderzoek worden vrouwen tussen de 18 en 35 gezocht die bereid zijn drie keer langs te komen voor verschillende testen, waaronder een MRI hersenscan en een tussentijdse persoonlijkheidsvragenlijsten. Deelnemers krijgen een vergoeding.
Momenteel hebben tien vrouwen zich aangemeld, maar er zijn 130 proefpersonen nodig. Eerder werd een soortgelijke proef gedaan met mannen en vrouwen.
Verdrietverwerking
Uit dat en andere (internationale) onderzoeken blijkt dat mannen een heel andere manier van het verwerken van stress (bijvoorbeeld door liefdesverdriet) hebben dan vrouwen. Veel mannen omzeilen het pijngevoel en zoeken afleiding. Bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe relatie of veel drinken en uitgaan. Depressievorming kan dan zelfs na een half jaar pas ‘toe slaan’. Bovendien zijn deze depressies vaak heviger door het langdurig onderdrukken van stress. Hierdoor is kans op zelfmoord hoger.