Antibioticaresistentie is een groeiend probleem. Maar patiënten met een resistente bacterie hoeven ook weer niet als melaatse in isolatie gehouden te worden.
GGD-arts Wim Niessen kreeg een vraag van een school. Of een jongetje uit groep 4 dat in het ziekenhuis had gelegen inderdaad niet met andere kinderen mocht spelen.
,,De jongen had een resistente bacterie en werd daarom in het ziekenhuis in isolatie gehouden. Maar de ouders meenden dat hij daarom ook niet met andere kinderen in contact mocht komen. Terwijl dat echt niet nodig was. Thuis mocht hij gewoon met iedereen in contact komen.’’
Riskant
Wereldwijd neemt het probleem van antibioticaresistentie toe. Door het ruime gebruik van antibiotica, op zich fantastisch goed werkende medicijnen, neemt overal ook het aantal bacteriën dat ongevoelig is voor die antibiotica toe. Dat is riskant omdat daarmee artsen steeds minder antibiotica kunnen inzetten bij kwetsbare patiënten, als die besmet zijn met zo’n resistente bacterie.
Maar dat ís het dan ook. Het is vooral een probleem voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen en voor kwetsbare patiënten, mensen met een lage weerstand. Want het gaat meestal om bacteriën die heel gangbaar zijn, die overal in het normale leven voorkomen, en waar gewoon gezonde mensen best tegen kunnen.