Voor het eerst is een aan/uitknop op moleculair niveau ontwikkeld, waardoor bijvoorbeeld een medicijn te activeren is waar en wanneer het nodig is. Tot nu toe kon geen van de schakelaars in menselijk lichaam functioneren.
Een consortium bestaande uit wetenschappers van het Medical Imaging Center (Universitair Medisch Centrum Groningen, UMCG), Van ’t Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen (Universiteit van Amsterdam, UvA), de Palacký University in Olomouc, de Université de Nantes en het Europese Laboratorium voor Niet-lineaire Spectroscopie (LENS) in Florence hebben een geheel nieuwe klasse moleculaire lichtschakelaar ontwikkeld die voldoet aan een groot deel van de droomeisen die tot nu toe onmogelijk werden geacht. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications.
In onze wereld vinden we het heel gewoon dat we een apparaat aan en uit kunnen zetten wanneer we het al dan niet nodig hebben. Zo’n aan-uitknop is niet alleen nuttig in de met het oog waarneembare wereld, maar is ook één van de grote wensen op moleculair niveau. Daarom zijn lichtschakelaars van bijzonder belang omdat deze mogelijkheden creëren voor niet-invasieve en lokale methoden om bijvoorbeeld een medicijn te activeren waar en wanneer het nodig is.