Normal_coronatest_coronavirus_corona

Meteen nadat duidelijk werd dat twee sneltesten betrouwbaar genoeg zijn voor gebruik, bestelde het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) 17.000 van deze testen. Hiermee kan het ziekenhuis personeel of anderen testen en binnen een kwartier laten weten of hij of zij besmet is met corona. Dit meldt RTV Noord. 

Viroloog Bert Niesters van het UMCG wil niet wachten op  het oordeel van het ministerie van Volksgezondheid voor wie deze testen zijn en hoe ze het beste gebruikt kunnen worden. “Je kan wel wachten totdat landelijk iedereen erover heeft nagedacht, maar je kan het ook gewoon uitproberen”, zegt Niesters.

Negatieve uitslag niet betrouwbaar

Uit onderzoeken blijkt dat iedereen die na een sneltest besmet bleek, ook met de gebruikelijk PCR-test positief testte. Een sneltest met een negatieve uitslag bleek echter niet altijd correct: na een controle met de PCR-test, bleken sommigen toch corona te hebben.

Gaat om hoeveelheid virusdeeltjes

Volgens de viroloog van het UMCG is de test alsnog bruikbaar, omdat het oppikt wie veel virusdeeltjes meedraagt en dus zeer besmettelijk is. Een sneltest test negatief bij iemand met weinig virusdeeltjes. Dat zijn mensen die al een tijdje met het virus rondlopen.

Door: Nationale Zorggids